Projectes

Des de 1927 ens mou l’ànim d’innovar. Per això, la formació permanent del nostre claustre ens ajuda a incorporar les metodologies que considerem més adients per a cada alumne.

Aquests últims anys ens hem estat, com a Claustre, en noves maneres d’avaluar, treball cooperatiu, UNICEF, FIC (escriure des de les àrees) i en Diversitat funcional, cultural, afectiva, sexual i de gènere. Hi ha però uns eixos comuns a tota l’escola que es mantenen inalterables:

 

Expressió corporal

L’educació artística és un llenguatge universal que ens permet despertar emocions, fer visibles idees i abraçar sensibilitats. Una experiència personal de cada alumne/a que l’ajuda a reflectir, amb les seves creacions o processos creatius, el concepte que hom té del món que l’envolta. És a dir, com el percep i viu.

Les matèries d’educació musical, plàstica i expressió corporal possibiliten espais d’experimentació que potencien el treball intrapersonal i interpersonal, que va sorgint, de manera constant, en el gruix de les sessions.

A través de l’art obrim canals d’autoconeixement: per ser sincers, descarregar emocions, obrir-se, expandir-se… i alhora aprenem a escoltar, respectar, cercar i donar respostes. A més a més d’exterioritzar, mostrar, comunicar, compartir i transformar.

Atenció a la diversitat

Més enllà de les tutories i els especialistes, tots els cicles educatius disposen de professorat de reforç. Això ens permet atendre les diferents diversitats de l’alumnat, exigint a cadascú allò que ens pot donar i adaptant-nos als diversos ritmes d’aprenentatge. Això ens permet també tenir diferents matèries desdoblades (fent grups de reforç o assistència individual a l’aula), elaborar mesures de reforç o d’ampliació i fer Plans individualitzats (PI). A Secundària, disposem també de Plans de Diversificació Curricular (PDC).
El Pla d’atenció a la diversitat és el document que recull el procés que seguim a l’escola per a la detecció de necessitats educatives especials dels alumnes i l’organització dels recursos de què disposem per donar-hi resposta.


Educació emocional i resolució de conflictes

Amb dues franges setmanals d’educació emocional i assemblea a tota l’escola (de I3 a 4t d’ESO), volem deixar palesa la nostra implicació i la ferma creença que tenim en la funcionalitat d’ambdues coses.
L’educació emocional és el procés d’adquirir i desenvolupar habilitats per identificar, expressar i gestionar emocions. A través d’aquesta educació, els individus aprenen a comprendre les seves pròpies emocions i les dels altres,
així com a regular les respostes emocionals. La resolució dialogada de conflictes és un enfocament en la gestió dels conflictes a través del diàleg i la negociació.
Es basa en el reconeixement dels interessos, necessitats i desitjos de les parts involucrades per arribar a una solució satisfactòria per tothom. Aquest enfocament implica escoltar activament, empatitzar i crear espais segurs per al diàleg i la negociació. Juntament, l’educació emocional i la resolució dialogada de conflictes promouen l’habilitat per gestionar les emocions i resoldre conflictes de manera efectiva i positiva.
A l’escola, a més de formacions lliurement triades per cada docent, n’hi ha d’altres en què, a proposta de l’equip pedagògic hi participa tot el claustre i aquests últims anys han estat majoritàriament dirigides a l’educació emocional.
Les formacions que més recents han estat:


– Escoles per a la igualtat i la diversitat.
– Treball cooperatiu.
– Educació emocional.

Idiomes

L’anglès (el treballem de i4 a 4t d’ESO) i el francès (l’oferim de 1r a 4t d’ESO) creiem són llengües fonamentals en el panorama global actual, i el seu
aprenentatge a l’escola és crucial per a la formació dels alumnes en un entorn cada vegada més competitiu i internacional. La fluïdesa en aquestes llengües obre portes a moltes oportunitats, tant acadèmiques com professionals, i facilita la comunicació amb persones de diferents cultures i països. L’anglès és la llengua franca del món empresarial i científic, mentre que el francès és la
llengua oficial en molts organismes internacionals. Aprendre aquestes llengües a l’escola no només és important per als alumnes, sinó que també contribueix al prestigi i la projecció internacional del sistema educatiu català.